onsdag 7 mars 2012

Jodi Picoult: Jacobs värld

Nu har jag läst ytterligare en bok av Jodi Picoult. Som vanligt med hennes böcker så fastnar jag direkt i boken och gillar sedan hela boken. Som vanligt är det bra handling som dessutom tar upp något klurigt etiskt dilemma. Denna gång har jag läst boken Jacobs värld.

Jacob är en mycket speciell pojke. Han har Aspergers syndrom vilket för honom innebär att han tolkar allt helt bokstavligt, han måste ha strikta rutiner att följa, han kan inte tolka folks ansiktsuttryck, han lever med hjälp av regler som han skapat sig genom åren. Jacob har nyligen fyllt 18 år och därmed blivit myndig. Jacob blir anklagad för mord och hamnar i domstol. Här uppstår problemet. Hur ska man hantera och döma Jacob som inte tänker och beter sig som andra, men som är myndig och förväntas ta konsekvenserna av sitt handlande?

Alla personer beskrivs med värme. Alla har sina egenheter och det uppstår en del komiska situationer. Situationerna beror ofta på Jacobs egenheter, men också på den ovana advokaten och andra spännande personer.

Denna boken är, som vanligt med Jodi Picoults böcker, mycket värd att läsa. En bit i mitten kunde boken ha kortats ner. Där ett tag höll jag på att bli väldigt arg på att Jacob aldrig fick berätta sin historia. Det pratades bara om hans Asperger-problem och inte om vad som verkligen har hänt. I boken blir det onödigt stort fokus på Jacobs diagnos, men samtidigt ställs alla inför ett väldigt svårt etiskt problem på grund av hans diagnos.

1 kommentar:

Cicki sa...

Den där boken har jag hört talas om tidigare. Jag får hålla span på den. Jag läste ju "Allt för min syster" som jag älskade. Jag har även sett filmen om den familjen.