lördag 6 augusti 2011

Världsscoutläger 2011

Vart fjärde år är det världsscoutläger WSJ någon stans på jorden. Lägret är för ungdomar mellan 14 och 18 år. Just i år är lägret utanför Kristianstad i Skåne. Det är ett jättearrangemang med totalt 38000 scouter, funktionärer och deltagare från över 140 länder. Själva lägret pågår i 12 dagar, men förberedelserna har pågått i flera år.
Henrik och Cissi är med som deltagare på lägret. I tisdags var vi övriga i familjen och några andra föräldrar från vår scoutkår där för att titta på lägret och för att träffa våra barn.
Det första vi kom till var lägrets tivoli. Där åkte Martin i denna handdrivna karusell. Det var fyra funktionärer som sprang runt för att få fart på karusellen. Vilket jobb, men de som åkte hade roligt.
På tivolit fanns även klättring med isyxor upp för höbal. Alternativt kunde man klättra på repstege upp och sedan åka linbana ner.
Tivolits pariserhjul var under reparation hela den dagen vi var där så det kunde vi inte åka.
38000 scouter kräver en hel del toaletter. Det här var en av toalettpatrullerna som cyklade runt och fyllde på toalettpapper. Det blir ett ganska stort område när 38000 scouter ska sätta upp sina tält så det var nog smart av funktionärerna att ha cyklar.

Hela lägerområdet är uppdelat i fyra områden efter årstiderna. Våra barn bor i området Sommar. Där kunde man ta sig runt inuti en sån här badboll. Det såg inte helt lätt ut.
På sommarområdet fanns det också klättervägg, hantverkstält med olika typer av hantverk, speltält med sällskapsspel och en del annat.
I området vinter kunde man bland annat åka skridskor. Det var någon slags plast man åkte på med vanliga skridskor. Det är säkert exotiskt för många som kommer från varmare länder.
På lägerplatsen gäller det ju att märka ut sitt område och synas. Därför vajade det flaggor över allt, den ena pinnen högre än den andra. Många bygger också portaler för att visa var man kommer ifrån. På denna portal stod det Cheddar Unit och under skylten hänger det en massa små möss.
Det finns många olika sätt att ta sig till lägret. Flyg, tåg och buss är väl de vanliga. Scouterna från Uganda tänkte annorlunda och cyklade i stället till lägret. Det tog dom 1,5 månad, men de kom fram i tid.
I funktionärsbyn pågick det här jätteprojektet, ett pussel på 18000 bitar. När vi gick förbi hade de inte kommit så långt med byggandet. Bitarna var uppsorterade efter färg och pusslandet pågick för fullt. Skulle varit kul att vara kvar och hjälpa till.

Förutom alla de grejer som vi såg när vi besökte lägret så är deltagarna med på olika programpunkter. Det är hinderbana, vandring utmed Skåneleden, övningar för att lära känna olika kulturer och för att känna på hur det är att vara annorlunda och en hel del annat. Jag får väl höra mer i morgon när de kommer hem.

I kväll är det stor avslutningscermoni. Förmodligen jättehärligt. Jag minns hur kul det var när jag var med på ett läger 2007 med 19000 deltagare på samma plats som detta lägret. Det var ett slags genrep. Stämningen på avslutningskvällen var verkligen på topp.

I morgon kommer barnen hem med tåg. Förhoppningsvis nöjda, men troligen ganska trötta.

2 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Vilket arrangemang! Jag hade ingen aning om att det skulle vara så stort och planerat. Jag förstår nu varför de måste börja flera år i förväg. Starkt jobbat av de från Uganda. Kommer de att cykla hem också, eller flyger de?

Camilla sa...

Ja det är stort! Man fick verkligen en internationell känsla när man kom dit för det pratas olika språk runt omkring hela tiden.
Jag tror att de från Uganda ska flyga hem.