tisdag 19 oktober 2010

Svarta Fåglar och SOS barnbyar

Just nu läser jag boken Svarta Fåglar högt för Martin (9 år). Boken är skriven av Mikael Salmson och Lars Sundström. Boken handlar om 12-åriga Amik som dras in i kriget mellan Mabeker och Tekiter.

Boken är läskig och nästan onödigt realistisk i början. Martin började läsa boken själv, men konstaterade efter några kapitel att han inte ville läsa den innan han somnar. Nu läser jag den högt och då är det ju lättare att diskutera det otäcka.

Svarta fåglar är en krigsskildring som skulle kunna beskriva vilket krig som helst. Amik förlorar båda sina föräldrar och alla vänner. Det är riktigt spännande. Boken är väldigt bra. Den är beskrivande och gripande. Kapitlen är inte så långa så man kan alltid läsa ett till.

Boken kan verkligen rekommenderas om man vill förklara för barn i 9-12 årsåldern hur det är att uppleva krig. När jag läst en bit i boken föddes tanken på att visa att man kan göra något för att hjälpa. Jag diskuterade med Martin och vi beslutade att bli fadder åt en barnby. Härom dagen anmälde jag mig. Jag kommer att vara fadder åt en SOS barnby någonstans i Asien. Det kostar 150:- i månaden och det har jag råd att avstå. Just nu väntar jag på mer information om vår barnby.

3 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Böcker är så himla bra på det sättet! Man kan diskutera och planera och hjälpa till. Bli mer medveten om världen! Fantastiskt! Bra med SOS barnbyar också :)

Joel sa...

Hej! Fin betraktelse!Det var verkligen en bra bild på hur ett engagemang kan uppstå! Är det ok om jag länkar till den från SOS Barnbyars facebooksida? Jag jobbar där och blir alltid så glad när människor inte nöjer sig med att konstatera att det finns mycket elände i världen, utan faktiskt gör något. Man kan förändra livet om inte för alla så för någon!

Camilla sa...

Trillingnöten: Ja, visst är det häftigt. Och denna boken var helt annorlunda än vad jag väntat mig.

Joel: Visst får du länka hit. Kul om jag kan påverka fler eller om fler kan ha glädje av boken.