måndag 15 februari 2010

Yoghurt och filpaket med skruvkork

Jag har svurit ganska länge nu över de nya yoghurt- och filförpackningarna med skruvkork. Visst kan dom vara praktiska att ha i kylskåpet, men det blir ju en massa mat kvar i dom som inte går att få ut. Jag slänger alltså utmärkt mat som jag betalat dyra pengar för, för att den inte går att få ur förpackningen.

I fredags fick jag nog och skrev till Arla. På hemsidan kan man då först läsa deras motivering till att de bytt paket, trots att den nya förpackningen är sämre för miljön. Eftersom jag tycker det blir ännu värre av att slänga en del av maten så skrev jag så här:

Jag har läst era svar angående de nya takåsförpackningarna. "En förpackning med skruvkork av plast ger en ökad klimatpåverkan (proportionellt med ökad mängd plast) jämfört med den gamla förpackningen. Dock levererar den nya mera "bekvämlighet"; den är lättöppnad, har återförslutningsmöjlighet och kan skakas." Jag skulle vilja tillägga att den har mer miljöpåverkan än så. Den ger att vi slänger mer mat eftersom förpackningen inte går att tömma. Det blir mycket fil/yoghyrt kvar i förpackningen som omöjligt kan klämmas ut. Dyrt och onödigt! Byt tillbaka till den vanliga förpackningen!


Idag kom svaret:
Det var tråkigt att du tycker att vår nya förpackning är mer miljöskadlig jämfört med den tidigare Tetra Brik förpackningen. Ett tips vid tömning är att först trycka in sidorna på förpackningen och sedan viker du upp botten och plattar till kartongen. Sopsorteringen går till precis som tidigare med undantaget att du sorterar den löstagabara skruvkorken som hårdplast. Gägningen behöver du ej separera från vätskekartongen, denna tas omhand med det övriga plastmaterialet i kartongen på återvinningsstationen. För mer information om vår nya förpackning och miljöpåverkan skickar jag med en liten informationstext nedan.

Sedan följer en massa torr information och diagram om hur stor påverkan förpackningarna har under sin livscykel och hur de är jämfört med PET-flaskor. Vad har det med min fråga att göra??


Vad säger ni andra? Är det någon som hellre vill ha den nya förpackningen med skruvkork till yoghurt och fil?

3 kommentarer:

Morrica sa...

Inte till ngt annat heller

Cicki sa...

Eftersom jag är reumatiker och har problem med händerna så välkomnar jag de nya förpackningarna. Det går mycket lättare att öppna dem än en där man ska riva bort en flärp. Jag klarar inte det. Visst kan man klippa upp den men det är i alla fall svårare än att bara skruva på en kork.

Reumatikerföreningen får hela tiden jobba med förpackningar som är svåra att öppna.

Jag brukar göra så att jag ställer förpackningen upp och ner i kylskåpet när det är lite kvar. Man kan kila in den i gallret och få den att stå så. Då har du lättare att få ur det sista.

Anonym sa...

Länge leve Tegelstenstetran!
Då jag under många år retat mig på den tilltagande skruvkorkstrenden i Mejerisvängen, fann jag till min glädje ditt bidrag i ämnet! Månne är inte frågan så aktuell längre för dig i nuläget? Jag märker ju av din blogg att ditt engagemang sträcker långt vidare än " skruvade" förpackningar! Men de är gott i alla fall att finna personer, som tänker längre än bekvämligheten vid kylskåpsdörren!
Därför vill jag bara tacka dig Camilla för ditt goda inlägg i ämnet!
Med vänlig hälsning Östen Forslund i Romelanda.