torsdag 18 februari 2010

Papperstillverkning

Idag har jag testat att göra papper. Det var med våra patrullscouter som vi gjorde papper.

Vi började med att riva sönder tidningar och skrivpapper och lade det i blöt. Dessutom la vi röda servetter i blöt och i en annan bunke grönt papper. Pappret låg i blöt i ett dygn.

Idag körde vi sönder pappret till en massa med en färgblandare, typ jättevisp. Det fungerar med elvisp eller matberedare om man inte har så mycket papper. Ett tips är att det inte går åt så mycket papper som vi trodde.

Tidningspappret som var blandat med vanligt skrivpapper blev en grå sörja. Den grå sörjan blandades med det färgade så att vi fick en bunke med röd massa och en bunke med grön massa. Massan ska vara ganska lös, riktigt vattnig.

Med en ram tog vi upp massa till ett papper. För att lättare kunna få av pappret från ramen la vi tidningar i en hög och en handduk över så att det blev en kulle. Vi fick däremot inte riktigt till hur pappret ska hanteras sedan för att torka bra utan att bli rynkigt. Men det blev skapligt. Just nu ligger pappren utspridda på liggunderlag. Scoutmässigt! Om två veckor ska vi göra fler papper och till dess har vi lite nya idéer att prova.

Det var riktigt kul att göra papper, men man kan ju undra över det kloka i att riva sönder slätt fint papper för att skapa skrovligt.

2 kommentarer:

SKOOGSTROLLET sa...

Å andra sidan lämnas ju bara tidningar som regel till återvinningen, så kan de användas en gång till i hemmet så är det väl en kul idé. Plus att barnen får ett hum om hur det går till.

LisaMatilda sa...

Intressant att få läsa om papperstillverkning. Glad att jag hittade hit till din blogg!
Ha en skön helg!