tisdag 20 oktober 2009

Muuu

Idag har jag varit med Martins klass och hälsat på en mjölkgård. Alla ungarna hade längtat och var så förväntansfulla. En del var lite rädda för korna var så stora. De två ägarna visade och berättade. Först var det svårt att få uppmärksamhet för det var ju mer spännande att titta på korna. Alltid var det någon kossa som kissade eller bajsade och då drog den till sig allas uppmärksamhet.

Barnen fick titta hur mjölkningen går till och de fick gosa med kalvar i olika storlek. En sån massa söta kalvar som slickade och sög på våra händer.

Dessutom fick jag svar på några frågor som vi stadsbor har diskuterat vid fikat på jobbet. Korna får en kalv om året, sedna mjölkar dom i tio månader. Därefter har de semester i två månader innan nästa kalv föds. Får de inte sin semester på två månader så ger de mindre mjölk efter nästa kalv. Som vi människor alltså, får vi inte vår semester så jobbar vi sämre.

Vet du förresten om att bonden bara får ca 2.60 kr/liter mjölk. Jämför det med mitten på åttiotalet då de fick ungefär en krona mer för mjölken och då var foder och annat billigare. Det är helt otroligt att man kan få en gård med 50 kor att gå ihop.

Tyvärr glömde jag kameran så det blir inga bilder från dagens besök, men det är ett bra minne för alla barnen.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: