måndag 22 juni 2009

Adichie: En halv gul sol

Chimamanda Ngozi Adichies bok En halv gul sol är en nästan 700 sidor tjock bok som utspelar sig före och under kriget i Biafra. Det låter ju inte speciellt lockande att läsa, men jag gav mig på det ändå och det var ju tur.

Bokens huvudpersoner är tvillingsystrarna Olanna och Kainene och personerna runt dom. Det är deras män, tjänare och barnet Baby. Dessa lever ett privilegierat liv, men vad hjälper det när kriget drabbar landet allt hårdare. Kärlek, vänskap och släktskap sätts på prov. Familjerna får flytta flera gånger och det blir svårare och svårare att få tag i mat.

Det är mycket elände som upplevs men ändå är det en varm skildring av hur de olika personerna och relationerna mellan dem påverkas av allt lidande.

Även om det är tvillingsystrarna som är huvudpersonerna så är det nästan ännu intressantare att följa Ugwu. Ugwu är tjänare hos Olanna och hennes man. Han behandlas mer som en familjemedlem. Det börjar med att han kommer till dom från ett fattigare liv i en liten by. Han förundras över vattenkranar, spisen, radion, sängkläder och allt annat i det fina huset. Ugwu lär sig också laga riktigt god mat.

När kriget bryter ut och familjen flyttar runt så väljer Ugwu att följa med Olannas familj i stället för att återvända till sina släktingar. Olanna förbjuder honom att gå ut för att han inte ska bli indragen i armén, men en dag blir han det i alla fall.

En halv gul sol är en roman. Det finns ändå mycket fakta bakom om hur det var under kriget i Biafra som pågick i tre år 1967-1970. Jag har lärt mig lite nutidshistoria och samtidigt var det väldigt underhållande och trevlig läsning. Om man får säga så om en krigsskildring?

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: