lördag 12 januari 2008

Miljöbok och chokladmuffins

Nu har jag läst ut den ena julklappsboken. Den var appsolut inte svårläst eller mycket text men det har kommit en del annat emellan. Boken heter 100 sätt att rädda världen... av Johan Tell.

Det är precis som titeln säger 100 sätt att rädda vår jord från miljögifter, växthuseffekten och andra problem. Det mesta är välkända saker och de flesta punkter tycker jag redan att jag lever upp till. Det som är bra att han trycker på är att man ska påverka politiker, företag och andra så mycket man kan. Det är dom som måste ta dom stora besluten, inte jag som enskild konsument. Jag kan ta många små beslut och det är förståss också viktigt.
En punkt i boken förvånade mig dock. Han skriver så här:

Idag finns det inte några vettiga miljöalternativ för en svensk som behöver en varm vintersemester, så ställ inte in din familjs planerade semesterresa till Thailand. Men res inte tanklöst.

Måste alla svenskar ha en varm semesterresa på vinterhalvåret? Borde vi inte
återgå till att leva med årstiderna i stället? Vem skulle uppskatta den varma
ljusa sommaren om vi inte hade den mörka kalla vintern? Generation efter
generation har klarat sig utan Thailandsresa på vintern.


Hur knöligt det är att bete sig på rätt sätt visar det bokmärke som jag fick till boken. Jag tror bilden och texten kommer från DN. Texten till bilden är:
Ett alternativt sätt att lysa upp granen är att låta tomten springa, tipsar Ingemar Wallgren med detta julkort. Betänk dock den energi som går åt till att bygga apparaturen liksom att hugga och köra hem granen, att sy upp tomtens kläder och inte minst att hålla honom med mat för detta rännande.

Det har blivit miljöprat här ett tag nu. Men håll ut, snart kommer det mer hantverk och matrecept. Så länge kan ni njuta av dom här chokladmuffinsen:
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 g margarin eller smör
20 rutor mörk blockchoklad
Smält fettet och låt det svalna. Vispa ägg
och socker vitt och poröst. Tillsätt fettet och mjölet blandat med kakao, salt
och vaniljsocker. Häll upp i formar och grädda i 200°C 10-15 min i mitten av
ugnen. När de är gräddade, lägg en ruta blockchoklad på varje muffins och låt
smälta.

2 kommentarer:

Magnus Runesson sa...

Det finns visst miljövänlig varma alternativ till flygresan till Thailand. Kontakta SJ och boka en tågresa till södra Italien eller Spanien. Här finns också en del information hur man kan hitta sina tågresor i Europa.

Hans Persson sa...

Hur varmt är det där mitt i vintern, egentligen?

Om man åker lite längre (Tunisien, Marocko, Israel, etc) så bör det väl vara varmt, däremot. Jag antar att man blir tvungen att flyga för att ta sig dit, men det blir i alla fall en avsevärt kortare flygtur än den till Thailand.

Grundfrågan är naturligtvis om det är rimligt att tycka att man ska åka till värmen varje vinter.