lördag 26 januari 2008

Mat- och lördagsprat

Nu är vår gröna vecka slut. Det betyder inte att vi tänker sluta äta vegetariskt men det betyder att vi tänker sluta att bara äta vegetariskt. Det har inte varit några större problem att låta bli kött och fisk under veckan. Lite extra funderande blir det ju eftersom man inte är van att planera vegetariskt och framför allt eftersom inte hela familjen ätit vegetariskt så ibland har det blivit dubbla rätter. Lite extra funderande också eftersom frysen inte innehöll några färdiga vegetariska matlådor som man bara kunde ta med sig på morgonen.

I förrgår kväll åt vi pasta med sås av röda linser och krossade tomater. Det är en enkel vardagsrätt som vi gör då och då. I går kväll blev det bönburgare med bröd och lite pommes som tilltugg. Bönburgarna blev goda.
Bönburgare 4 port.
6 dl kokta bönor eller linser (jag hade kidneybönor)
4 medelstora kokta potatisar
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
(1 ägg) (det hade jag inte i)
4 msk potatismjöl
3-5 krm salt
2 krm svartpeppar
1 tsk mejram eller oregano
olja att steka i

Lägg allt i matberedaren och kör till en jämn smet. Forma biffar, ca 8
st. (Det var ett kladdigt göra). Hetta upp en stekpanna med olja och stek
biffarna på båda sidor.

Idag till lunch... Heter det lunch när man äter klockan tre? Klockan blev så mycket eftersom vi var på stan. Tanken var inte att vara på stan så länge men det blev den ena affären efter den andra. En fika på kafé Berget hann vi också med. I alla fall åt vi pasta till lunch med diverse tillbehör som jag plockade ihop från kylskåpet och frysen. Det blev köttbullar (till dom som åt kött), några falafel, broccoli med stuvsås, kikärts- och tomatsallad, hackade oliver, kapris och riven ost. Det blev gott! Nu ska vi strax äta te och nybakat bröd till kvällsmat.

Jag måste berätta om stunden efter lunchen också. Efter maten blev det te på maten och barnen tog var sin glass till efterrätt. På radion började just "På minuten". Cecilia konstaterade att det är kul, för det hade dom kört i skolan. Gissa vem som vann? Gissa vem som var den enda som klarade att prata en hel minut utan att bli avbruten? Jo, hon kan prata hon.... I alla fall så ville Cecilia lyssna på "På minuten" så hon hämtade sitt sticke. Då hämtade Hasse sitt och jag blev ju tvungen att hämta mitt. Så satt vi där och stickade, drack te och lyssnade på radion. Henrik lyssnade också utan att sticka. En liten guldstund av gemenskap i vardagen (ok helg då, men ändå). Så mysigt!

Inga kommentarer: