tisdag 8 januari 2008

Mitt gröna nyårslöfte

Matälskarlisa uppmanar alla att lämna ett grönt nyårslöfte. Jag är inte så mycket för nyårslöften men eftersom jag fått flera frågor om hur jag ska leva upp till det jag skrev på julafton om att jag ska göra allt jag kan för att inte öka växthuseffekten så är det väl dags att specificera mig.

1. Köpa ekologisk och närproducerad mat så mycket som möjligt.
Köper ekologiskt gör jag redan men jag kan bli bättre på att handla närproducerat och mat efter säsong.

2. Vägra vatten på flaska.
Det började jag med idag. Jag valde vanligt vatten trots att mineralvattnet ingick i priset på lunchen.

3. Ifrågasätt företagen. Varför är ICA:s ekologiska grönsaker inte krav-märkta? Vad innebär Coop:s långväga naturkött? ....

4. Äta mer vegetariskt.
Äter vegetariskt då och då, men jag har mycket grönsaker i och till maten och det är ju ett steg på vägen. Helt vegetariskt kommer det inte bli här hos oss. Dels vill jag nog inte det och dels fungerar det inte att omvända barnen just nu.

5. Påverka vänner och kollegor så mycket det går utan att trötta ut vännerna eller framstå som superpräktig. Det går ofta att klämma in miljöaspekten i diskussioner.


Det får räcka med fem punkter just nu. Sedan gör jag en hel del andra miljöval hela tiden medvetet eller av gammal vana. Jag cyklar till jobbet, sopsorterar, komposterar, går hellre i skogen än i shopingcentret, lär barnen cykla eller åka buss till sina aktiviteter osv osv.

Nu känner jag mig så där läskigt präktig igen. Jag har cykelhjälm, reflex och tygkassar också. Skönt att se på olika bloggar att vi är många som gör så gott vi kan för miljön i alla fall. Sedan gör ni som ni vill med cykelhjälmen.

1 kommentar:

Hans Persson sa...

Att handla miljövänligt är vi ungefär så bra på som det går redan nu, tycker jag (jag skulle handla mer om ICA hade mer i sortimentet). Vi skulle kunna handla mer på gårdsbutiken för att få mer närproducerat, men när jag handlar på ICA brukar jag titta på varifrån saker kommer när jag har flera till synes likvärdiga alternativ att välja på. Problemet med att handla på gårdsbutiken är att de inte har allt, så att man blir tvungen att åka till två ställen så att det tar dubbelt så lång tid. Å andra sidan ligger den på ett rätt lagomt promenadavstånd, så det borde gå att lösa.

Det händer att jag köper vatten på flaska, men bara när jag är på resande fot. På restaurang brukar jag oftast dricka lättöl, Inte lika likt kranvatten som flaskvatten, men lika dumt ur transportsynpunkt.

Jag är också intresserad av företagens svar på de där frågorna. Publicera dem gärna här!