måndag 10 oktober 2016

Bokcirkel på biobesök

Senaste mötet i vår bokcirkel hade ett annorlunda upplägg. Till mötet hade vi alla läst Ransom Riggs bok Miss Peregrines hem för besynnerliga barn. På mötet började vi med att se Tim Burtons film med samma titel på bio. Där efter satte vi på ett fik och diskuterade boken och filmen.

Boken är en bok om ett barnhem för besynnerliga barn. Dessa barn har olika egenheter som inte hör till vanligheterna. Ett barn påverkades inte av gravitationen och var därför tvungen att ha blyskor på sig för att inte flyga iväg. Ett barn kunde starta eld genom att bara nudda något. Ett barn var superstark och ytterligare ett barn hade bin som bodde i honom och så vidare.

Barnen levde på barnhemmet som fanns i en tidsloop. Just detta barnhem upplevde den 3 september 1940 (1943 i filmen) om och om igen. På detta sätt skyddades barnen från verkligheten och blev aldrig äldre, om de inte lämnade tidsloopen.

Berättelsen handlar om en pojke som alltid fått höra märkliga historier av sin farfar, om besynnerliga barn. När farfar dör under konstiga omständigheter så reser pojken för att ta reda på mer om sin kära men märkliga farfar.

Boken var helt ok. Även filmen var helt ok även om jag gillade boken betydligt mer. I boken får man mer förståelse för hur det hänger ihop, man får mer tid att lära känna människorna. Filmen saknar vissa delar, vilket inte är så konstigt. Dessutom hade de i filmen ändrat vissa saker som verkade onödiga att ändra på. Varför hade loopen flyttats från 1940 till 1943? Varför hade ett par av barnen bytt besynnerlig egenskap?
Många detaljer, monster och effekter var välgjorda i filmen så den fungerar också men på ett annat sätt än boken.

Det blev i alla fall väldigt intressant diskussion av att både ha läst boken och sett filmen.

Inga kommentarer: