söndag 13 september 2015

Höstpaddling i skärgården

Nä men, ingen som skrivit i min blogg på två veckor!! Dags att få fart på blogginläggen igen. "Tyvärr" kommer det här ytterligare ett paddelinlägg, men sen kommer det inlägg om en del annat.

Liksom förra hösten så blev vi bjudna till kompisars sommarstuga på en ö i skärgården för att paddla kajak. Vi smet tidigt från jobbet i fredags och packade ihop vad vi behövde och gav oss iväg mot östkusten. Vi passade på att logga en del geocacher på vägen och lyckades sista kilometrarna, av ren slump, sammanstråla med kompisarna som kom från sitt håll och hade sin tidsplan. Bra timing där för då kunde vi följa efter eftersom vi var lite osäkra på exakt var vi skulle svänga.

På kvällen blev det bara den korta paddelturen ut till ön. Sedan myste vi inne och lagade trerätters mat. Vi var totalt fem personer som alla bidrog med sitt. Senare på kvällen var vi ute och tittade på stjärnhimlen. Så här mörkt blir det aldrig hemma. Här var hela himlen helt prickig och vintergatan syntes tvärs över. När man står där och bara tar in stillheten och alla miljarder stjärnor då känner man sig rätt liten i universum.
På lördagen packade vi med mat och gav oss iväg. Det blåste och var lite grått på morgonen så planen var att hålla sig i lä mellan öarna så gott det gick. Det var ändå varmt och gick bra att paddla. Målet var att vara ute och ha det bra, inte att paddla så fort och långt som möjligt. När första personen blev kissnödig var det dags för förmiddagsfika på en ö. Alla njöt av kaffe och mina hembakade blåbärskakor.

Det var väldigt gott om havsörnar ute. Vi såg dem dyka upp både här och där. De flesta långt bort och långt upp, men det var även några lite närmare så att man såg mer än siluetten. Det häftiga med sånna här paddelturer där vi alla är intresserade av naturen är att vi tittar och diskuterar en massa småsaker vi kommer förbi. Det är några spindlar, ett par svanar med fyra ungar, en grupp skarvar, några kor, en stor båt, en sprucken tall, räfflor i berget efter inlandsisen, maneter, ljung och så vidare. Jag känner mig lite som en fyraåring som upptäcker världen.
När vi satt på ytterligare en ö och lagade lunch så sprack himlen upp och solen kom fram. Mätta i magen och med nya krafter så tog vi tag i den väntade motvinden. Vågorna var inte höga så det var inte otäckt alls, men det var bitvis väldigt motigt att komma framåt. Siktet var inställt på Grindö där vi skulle köpa fisk och kanske få en kopp kaffe.
I den lilla, lilla skärgårdsidyllen på Stora Grindö säljs lax, serveras fika och mat. Åtminstone så här års måste man förbeställa maten. Det är ju inte ett ställe som folk bara råkar komma förbi på. När ägaren bor i huset bredvid så går ju det mesta ordna så vi fick köpa både lax och kaffe. Fantastiskt att sitta i solen på rad på en bänk mot huset med var sin kaffekopp och titta på de små röda stugorna och havet.
Till slut var det i alla fall dags att paddla tillbaka till stugan. Klockan hade blivit sen eftermiddag. Vi samlade ihop våra saker och paddlade sedan den sista biten tillbaka till bilen. Mycket nöjda efter ett dygn i skärgården som bjöd på upplevelser och avkoppling.

Inga kommentarer: