måndag 16 september 2013

Tre-Ma-Ha

Tre-Ma-Ha 2013 gick av stapeln i helgen. Det är en scouttävling, eller scoutevenemang, för scouter, ledare och andra över 15 år. Man tävlar i lag med tre personer. Tävlingen pågår i ett dygn med paus för nattvila. Deltagarna får bära med sig allt de behöver så som kläder, tält, mat, lite verktyg och en del andra saker som är bra att ha.

Jag tävlade ihop med två andra scoutledare. Starten gick på lördag eftermiddag. För att få gå iväg behövde vi först lösa en startuppgift med chiffer. Därefter fick vi en karta och fick veta var första kontrollen låg. Vi var taggade och satte fart. Första kontrollen var en eldningsstation där det gällde att få eld snabbt. Sedan fortsatte lördagseftermiddagen och kvällen med många fler stationer och några orienteringskontroller där vi bara skulle stämpla. Vid tiotiden, efter drygt en mils vandrande med hela packningen så var vi framme vid nattmålet. Efter att ha satt upp tältet och ätit en portion gulaschsoppa så somnade vi snart.

På morgonen startade man om, olika tider beroende på när man kom till nattmålet kvällen innan. Kvart i åtta stod vi redo med gröt i magen och packningen på ryggen. Även denna dagen var det en massa stationer med uppgifter och en del stämpelkontroller. Roligast var nog kontrollen där vi skulle gå på lina fram och tillbaka, varje person i laget, samtidigt som man skulle sjunga en sång. Växling till nästa person skedde med en kram. Vi sjöng "Här kommer Pippi Långstrump" och fixade uppgiften snabbt.

Timmarna gick fort. Vi vandrade på stigar och rakt genom skogen. Jag hade verkligen nytta av mina orienteringskunskaper och det var kul. Med en lunchpaus på knappt en timme så var vi framme vid målplatsen,ganska trötta, när klockan var tre. Vi hade då en och en halv timme på oss innan vi behövde passera mållinjen. Tävlingen är inte på tid så vi hade gott om tid kvar. När vi startade dagen innan så fick vi uppgiften att konstruera en kulbana på en trekantig playwoodskiva. Banan skulle fungera för tre små plastbollar och vara minst två meter lång. Nu satte vi oss ner och funderade på en lösning. Vi provade olika konstruktioner och fick till slut till en bra kulbana. Då kunde vi passera mållinjen och visa vår konstruktion. Vi fick maxpoäng och beröm på den uppgiften!

Totalresultatet blev halvbra, men vi var inte där för att vinna. Vi var där för att ha roligt och utmana oss själva lite grann. De målsättningarna lyckades vi med. Vi hade trevligt medans vi gick. Det var många kontroller så det hände något hela tiden. Stationerna med uppgifter var omväxlande och roliga. Jättebra ordnat av arrangörerna som var Mjölby scoutkår. Jag hade i alla fall väldigt roligt och går gärna nästa år igen.

Tyvärr blir det inga bilder i detta inlägget. Det skyller jag på att min vanliga dator är trasig och då blir det bökigt att få in bilderna här.

Inga kommentarer: