lördag 25 augusti 2012

Äppelmos

Idag var det dags att ta hand om sommaräpplena, i alla fall en bråkdel av dem. Jag satt igång i förmiddags. Fallfrukten plockades, stora syltgrytan plockades fram och kvarnen monterades på hushållsassistenten. Sedan var det bara att köra igång. Jag delar äpplena i lite mindre bitar och kokar dem i fem minuter.
När det  är dags att mata ner äpplena i kvarnen hjälper Martin gärna till. Det är helt magiskt att man kan mata in äpplen i ena änden och så kommer mos ut på ett ställe och skräpet på ett ställe. Vem sitter där inne och sorterar?
Efteråt är det bara att blanda i socker och koka moset fem minuter. Sedan blandar jag i lite natriumbensoat för att det ska hålla sig bra. Idag har jag gjort 28 honungsburkar med äppelmos. Jag får se om jag gör lite till någon annan dag.
Äppelmoset förvaras i matkällaren och ska räcka till frukostgröten hela vintern.

3 kommentarer:

Cicki sa...

En sådan hederlig gammal assistent har jag också, där man bara förväller äppelbitarna och den sorterar själv. Magiskt....:-)

Camilla sa...

"Gammal hederlig", finns det modernare sätt att göra äppelmos?
Jag känner inte till något nyare sätt, men jag fick just den frågan av barnen.

Cicki sa...

103Nej, det tror jag inte det finns. Numera kokas det sällan sylt och mos här eftersom det bara är vi två, så jag har noll koll på moderniteterna.....:-)