måndag 23 augusti 2010

Samlare i olika åldrar

Idag läste jag denna artikel om modeflugan just nu bland leksaker, bakugan. Leksaker som det ska samlas på har ju alltid funnits. En ny variant får fotfäste varje år kring skolstart. Ni minns väl filmisar, hokeybilder, små bokstäver i plast att göra halsband av, smurfar osv. Under våra barns tid har det passerat pokémon, my litle ponny, fingerboard, yu-gi-oh och en del annat. Det nya nu är alltså bakugan.

På något märkligt sätt vet barnen vad det är som gäller. Martin köpte sina bakugan, första och enda, för snart ett år sedan. De små bollarna som vecklar ut sig när de fastnar på något magnetiskt är en fantastisk ingenjörskonst. Hur man spelar med det har jag inte fattat och jag vet inte om Martin vet det heller.

Samlande, samlande...

Nu är det ju inte bara barnen som samlar på saker. I går röjde vi en del i källaren och slängde faktiskt en del. Jag försökte då att få slänga våra sista LP-skivor, men det gick inte. Det är ju samlarsaker hävdar Mannen. Suck! Han är en riktig samlare som samlar på allt möjligt, så som frimärken, tärningar och böcker. Men inget ont i det för jag samlar ju på annat. Det jag samlar på är väl oftare av karaktären "bra-att-ha-men-kommer-sällan-till-användning-saker".

Undra om det är så, som det nämns i artikeln, att vi har samlandet i generna. På stenåldern var vi ju tvungna att samla på saker och spara det mesta för att överleva. Numera är det sällan något samlande har med överlevnad att göra.

4 kommentarer:

Hans Persson sa...

Martin och du köpte ju ett Bakugan-paket utan regler, så det är ju inte så lätt att veta hur man ska spela det...

Cicki sa...

Maken har helt rätt. Du ska inte kasta LP-skivorna. Man kan få en hel del för dem på t ex Tradera. Vill man inte spara dem eller tycker det är jobbigt att sälja så lämna dem till en loppis. Där är de välkomna.

Camilla sa...

Helt rätt Cicki. Jag menade inte slänga på tippen, utan göra sig av med. Vi lämnar det mesta till loppisar eller säljer eller på annat sätt skänker bort till någon som har glädje av det vi inte vill ha.

Hans Persson sa...

Det är klart att maken har rätt! :-D