söndag 30 mars 2008

Krav respektive ekologiskt

För ett tag sedan så skrev jag till ICA och frågade varför deras grönsaker inte är kravmärkta och undrade också vad det innebär att grönsakerna är ekologiska. Jag fick följande svar:

Hej Camilla!
Tack för att du har hört av dig till oss.


KRAV-märkta produkter får även kallas för ekologiska. Alla produkter som uppfyller EUs förordning för ekologisk produktion får kallas ekologiska. KRAV uppfyller denna EU-förordning, men har dessutom egna KRAV-regler. Man kan alltså säga att det finns två nivåer av ekologiskt - den högsta nivån är KRAV, som har både EU-regler och egna - och EU-ekologiskt, som uppfyller EUs regler.


Det som däremot inte får kallas ekologiskt är produkter där mer än 5 % av recepturen består av icke-ekologiskt. En produkt måste således innehålla minst 95 % ekologiska råvaror för att få kallas ekologisk. KRAV har två märken - ett A-märke och ett B-märke. Produkter som innehåller 95 % eller mer av ekologiskt får bära A-märket och kan då kallas ekologiska. Produkter som innehåller mindre än 95 %ekologiskt kan ha KRAVs B-märke, men får då inte kallas för ekologiska. Lite krångligt, men tursamt nog så är B-märket ganska ovanligt på konsumentprodukter.

Om du har mer frågor kring detta så föreslår vi att du vänder dig direkt till KRAV i Uppsala, tel 018 - 10 02 90 eller gå in på deras webbplats, www.krav.se.

Har du fler frågor eller synpunkter är du välkommen att höra av dig till oss igen. Vi hjälper gärna till!
Med vänlig hälsning
ICA Kundkontakt


Ett ganska rörigt svar som inte motiverar varför ICA:s grönsker inte är kravmärkta. Frågan kvarstår alltså.

Däremot blev jag nyfiken på vad skillnaden egentligen är mellan Krav-märkningen och EU-märkningen. Efter att ha läst på så verkar det vara störst skillnad för köttprodukter och mindre skillnad för grönsaker. Dock är det vissa bekämpningsmedel och konstgödsel som får användas vid ekologisk odling medan inga alls får användas vid odling av krav-märkta grönsaker.

Nu kan det ju trots allt vara svårt att dra några slutsatser utifrån detta. Vad jag vet så kostar det pengar att få sin produkt krav-certifierad. Kan det var så att ICA vill spara in dom pengarna? Det kan alltså vara så att ICA:s ekologiska grönsaker är minst lika bra som andra krav-märkta, men hur det verkligen är vet inte vi konsumenter. Slutsatsen är i alla fall att det är bättre att köpa de ekologiska varorna än de omärkta.

3 kommentarer:

Magnus Runesson sa...

En orsak till att inte vara KRAV-märkt är att man måste betala pengar till föreningen KRAV vilket bara det höjer priset. Lite om priserna står på krav.se

Hans Persson sa...

Är du säker på att EUs märkning är gratis?

Om vi istället tittar på de miljömärkningar som finns för annat än mat (Bra miljöval, Svanen, etc) så kostar allihopa pengar vad jag vet. Någon måste stå för certifiering och kontroll, och det kostar pengar.

Om man väljer Bra miljöval så skärps dessutom kraven för godkänt regelbundet, så produkter märkta så blir stadigt bättre för miljön. Det är möjligt att fler märkningar fungerar så, men det har jag inte koll på.

Magnus Runesson sa...

Jag är inte helt säker att det inte kostar men jag hittar inget om det här.