söndag 11 november 2018

FAD i Sundsvall

Nu har det gått en vecka sedan FAD 2018 i Sundsvall. FAD är ett årligt stort geocachingevent, som är på olika ställen i landet. I år var det i Sundsvall, så vi tog ett par dagars semester och lånade en husbil och gjorde en geocachingresa.
Med var sin förkylning så blev det lite lägre tempo än planerat. Vi hann ändå med en hel del cacher. På vägen upp körde vi lite omväg för att logga en del utvalda cacher. På onsdag kväll körde vi från Linköping till Sandviken. I Sandviken någonstans bor Mamma Mu och Kråkan, men de såg vi inte till.
 På torsdagen körde vi resten av vägen upp till Sundsvall. På kvällen, i mörkret loggade vi de första cacherna i Sundsvall. Då stötte vi bland annat på detta huvud i en mycket snygg temacache. Platsen i utkanten av Sundsvall som vi hade sett ut för att övernatta på visade sig ha campingförbud. Vi hamnade i stället på en parkering mitt i centrum. Inte så dumt det heller.
 Under fredagen letade vi upp de geocacher vi valt ut runt om i Sundsvall. Bland annat var vi uppe på Södra berget, dit vi skulle tillbaka för själva FAD på lördagen. Här hittades denna stora gömma, med ett passande tema till två förkylda.
 Vädret på fredagen var grått, grått och grått. Ingen utsikt från Södra berget denna dag. På eftermiddagen åkte vi till centrum igen. Som en mjukstart på FAD hade det där släppts lab-cacher. En typ av cacher som bara finns tillfälligt. Cacherna gick ut på att gå runt och se Sundsvalls centrum. Bra ordnat och trevligt att strosa runt och träffa på alla andra geocachare som gjorde samma sak. Träffade på flera bekanta från Linköping, och många nya.
Efter ett förevent med mat så återvände vi upp på Södra berget. Bra ställe att parkera husbilen på, vid en stor friluftsanläggning. Nu var det inte lika mulet längre och strax bredvid parkeringen hade vi fantastisk utsikt över det upplysta Sundsvall.
Lördag och dags för FAD 2018. Smidigt att ha husbilen parkerad bara några hundra meter från eventet. Denna dag bjöd Sundsvall på sol, så nu kunde vi njuta av utsikten över stan. Härligt, efter gårdagens dimma.
Under dagen var det föreläsningar och lite jippon. Bland annat var det fler lab-cacher, men nu uppe på berget kring eventplatsen. Under eftermiddagen gjorde jag en avstickare för att fika ihop med en vän som jag aldrig träffat på riktigt. Vi har följt varandra i många, många år i varandras bloggar och på facebook. Konstigt att veta så mycket om en människa redan första gången man möts och jätteroligt att äntligen få träffas.
På lördag kväll är det FADs stora grej att släppa ut alla 1000 geocachare på en gång för att leta en massa nya geocacher i skogen i mörkret. Vi började gå runt själva, men efter några cacher så träffade vi på ett gäng som vi känner lite grann. Sedan slog vi följe med dem resten av kvällen.
De flesta cacher var det inget större problem att logga, men på ett par stycken så var det verkligen bra att vara många som klurade och hjälptes åt. Och så är det ju trevligt med sällskap förstås.
En av höjdpunkterna i skogen varje år är FAD-baren. En plats med möjlighet att sätta sig en liten stund. Det var upplyst med lite lampor, en sprakande eld, ljus och marschaller. Baren bjuder på varm glögg och pepparkakor. Bra att fylla på med energi efter ett par timmar i skogen.

Allt som allt blev det en mycket bra resa. Kul att kunna semestra på ett bra sätt i Sverige även i mörkaste november. Summering av resan:
4 nätter i husbil
3 grader som kallast
Sov gott under täcke och yllefilt, utan extra värme påslagen.
130 mil
65 cacher loggade
11 nya kommuner (Har loggat cacher i 161 av Sveriges 290 kommuner)

Nästa år åker vi till Lidköping för FAD 2019!

Inga kommentarer: