onsdag 7 augusti 2013

Lettlands landsbygd

På semestern i Lettland och Estland har vi inte bara besökt huvudstäderna Riga och Tallinn. Vi har även besökt en del andra stora och små sevärdheter, framför allt i Lettland.
Vi var i Nationalparken Gauja och tittade på sand i olika former. Här är det en vägg som bildats då floden grävt sig ner i dalen. Vi står på andra sidan floden för därifrån syntes väggen bäst. Där vi står fanns det sand på marken. Sanden var fin som på den bästa badplats.
Efter detta besökte vi en sandstensgrotta som också låg i nationalparken. Där var det gott om turister, men en sevärd grotta. Den hade en stor ingång och var mer som ett stort rum i berget. Tog man på väggarna så blev man sandig, så lös var sanden.
Efter detta besökte vi ett annat ställe där det fanns två, betydligt mindre grottor. Detta var ett litet ställe där markägaren kom och guidade efter att man ringt. Hur skulle vi hitta dessa små häftiga ställen utan geocacherna?
Vid den ena av de två grottorna fick vi låna gummistövlar och ficklampor för att gå in. Det var mycket lågt till tak för att komma in, men sedan gick det nästan att stå upprätt.Det var ganska besvärligt att gå på huk i vatten och försöka att inte stöta i taket.
Efter dessa besök i diverse sandgrottor hade vi alla hårbotten full av sand.
Det har varit fint väder så vi har badat på ett par ställen i Rigabukten. På det ena stället hamnade vi på damstranden först. Där badade damer, en del med badkläder och många utan. Vi noterade inte först att där bara var damer och barn men en dam kom fram till oss och förklarade att vi borde vara på en annan del av stranden. Vi gick en liten bit bort och där var det strand för alla.
På det andra stället vi badade kom det en del båtar och la till. Här badar Martin framför en rysk segelbåt. Det var skönt i vattnet och fin sandbotten och sandstrand.
En gång lagade vi mat mitt i den Lettiska blåbärsskogen. Härligt att kunna leva lite skogsliv även utomlands.
Vi har också besökt några vattenfall. Lettlands högsta var drygt fyra meter och knappt något vatten i. Inte mycket att se faktiskt. Strax intill fanns Europas bredaste vattenfall (Man kan tävla i allt!) och det var lite roligare att besöka. Det var bara en meter högt och inte speciellt djupt ovanför. Vi gick en bra bit ut ovanför fallet. På andra sidan badade ungdomar och använde fallet ungefär som en vattenrutchbana.
Dessutom har vi tittat på mer rörliga sevärdheter, storkar. Vi har sett storkar och storkbon över allt och hela tiden. Det är jättefina fåglar! De står i sina bon och ser stolta ut eller går på en åker och äter grodor. Ibland går de i vägrenen så man kommer ganska nära dom.

1 kommentar:

Trillingnöten sa...

Det är fina länder Lettland, Estland och därikring.
Mycket vackrare än man tror!