torsdag 2 februari 2012

Hantverk med scouterna

I går stod det hantverk på scouternas program. Tanken är att vi ska ha hantverk tre gånger och att scouterna ska hinna med att prova några olika sorters hantverk. En tredjedel av barnen kommer varje gång att snickra fågelholkar. De hjälps åt några stycken om att göra en holk. De andra två tredjedelarna av barnen får fritt välja mellan några olika saker. De kan välja att göra en skinnpåse, att väva ett grytunderlägg eller dekorera bestick.
Väver gör man genom att klippa skåror i en papperstallrik och varpa med lite tunnare snöre. Sedan väver man runt runt tills man känner sig färdig. Detta visade sig att det inte var helt lätt för barnen. Nästa gång ska vi inte ha så många skåror så att det inte blir så mycket upp och ner på varje varv. Detta var annars ett bra sätt att göra en enkel väv utan att behöva så mycket utrustning.
Att klä bestick med crenitlera tyckte de var roligt och många gjorde väldigt fina bestick. Kul att kunna ha med sina egna bestick på hajk. Dessutom kommer alla att känna igen sina bestick. Besticken har ju en förmåga att hamna både här och där när 10-åringar har hajkat en natt. Besticken på bilden är de som jag gjorde hemma innan för att prova. Det gäller att klä dom tunt med lera för annars blir de tunga. Leran bränns sedan i 100 graders ugn i 20-30 minuter.
När jag gjorde besticken hemma kom Martin och ville också greja med cernitleran. Han gjorde så fina djur. Han har verkligen sinne för detaljer och förmåga att göra de små detaljerna.

Nästa vecka ska vi vara ute med scouterna och rasa av oss i pulkabacken. Det kan livliga 10-åringar behöva. Hoppas att det kommer några centimeter snö till innan dess. Veckorna där efter ska vi snickra och pyssla färdigt och sätta upp fågelholkarna. Det känns bra att det är färdigplanerat för några veckor framöver. Det är planerandet som är det svåra; att komma på bra saker som roar de flesta barnen och som fungerar att göra med 20 barn.

Inga kommentarer: