tisdag 17 januari 2012

Skidläger

Torsdag förmiddag i förra veckan tog jag tåget till Stockholm för att möta en massa skidsugna tjejer. Efter att ha ätit lunch packade vi in oss fem stycken i en bil, med ryggsäckar och skidor. Dags att ge sig av mot Evertsberg och Sportkullans skidläger för tjejer där vi skulle träna teknik för längdskidåkning.

Vi bodde precis bredvid vasaloppsspåret. Klart att man skulle bli duktig skidåkare om man fick bo så här för jämnan. Fredagen inleddes med en vallningsgenomgång. Sedan gav vi oss ut för att att öva balansen för att kunna glida bättre på en skida i taget. Vi övade utan stavar, först med två skidor och sedan med en skida. På eftermiddagen övade vi på att skjuta fram höften för att få till ett längre glid vid diagonalåkningen. Vi lekte också tunnelkull med skidor på. Tänk dig tanter runt 40 med skidor på som leker jaga. När någon blivit tagen gäller det för någon av de andra att ta sig mellan dennas ben för att frigöra henne. Kul! Båda dagens pass gick rasande fort och ingen ville egenltligen åka hem igen. Kvällen avslutades i en vedeldad badtunna med 40-gradigt vatten.
På lördagen var det en kort genomgång med tips om kläder. Eftersom vi hade perfekt väder hela helgen så var det inte så svårt att klä på sig. Det var mellan 2 och 5 minusgrader, men det kunde varit 25 grader kallt.

Lördagen ägnades åt att öva på att kliva ur spår och att svänga runt på skarpa kurvor. Akta-tanten-övningen var riktigt rolig. Det var både koner och riktiga tanter i spåren i backen. På lördagseftermiddagen kom ett lite tuffare pass. Vi skulle öva backe, både ner och upp. Nerför gick ju lätt, men uppför var det tyngre. Vi höll på upp och ner hela eftermiddagen med några avbrott för att åka där det var platt. Vi blev även filmade en och en och fick lite personliga tips. Efter dagens pass var vi några som åkte några extra kilometer och njöt av naturen och de fina spåren i vasaloppsspåret. Det var tre spår i bredd som preparerades hela tiden. Efter träningen blev det bastu och massage. Ingen dum avslutning!

Inför söndagen hade vi önskat att få åka lite längre och att få se vacker natur. "Då ska ni få det", sa de goa ledarna. Vi tog bilarna iväg till ett ställe där det gick spår över myrarna. Ibland inne i tallskogen och ibland utsikt över vidderna. Här åkte vi och fick verkligen tillfälle att öva på alla tips vi fått. Samtidigt mötte de två ledarna upp lite här och där utmed spåret och gav ytterligare tips. En jätteskön förmiddag.
Efter lunchen var det dags att packa ihop och säga hejdå efter en kanonhelg. Vi kanske kommer tillbaka nästa år!

1 kommentar:

Anonym sa...

Klart att vi kommer igen! Jag saknar de vita vidderna när jag tittar ut genom fönstret. Inget vitt "fluff" så långt ögat når, bara grått slask.
/Ylva