tisdag 7 augusti 2018

Paddelsemester

Så var det dags för sista dagen på sommarsemestern. Värme och sol har vi fått en rejäl dos av så förhoppningsvis ska de tankade D-vitaminerna räcka en bit in i hösten.

Semestern har till största delen tillbringats i Östergötland och lite i norra Småland. Det har blivit mycket paddling och lite kortare vandringar i olika miljöer.
Vi började med fyra dagars paddling i Östergötlands skärgård. Fina paddelvatten med många öar att zickzacka mellan.
Maten hade hög prio på den här turen så vi hade lyxat till det lite extra. Vad sägs om renskavsgryta eller currygryta till middag och efterrätter som chokladpudding eller varm äppelpaj med vaniljsås.
 Det hände också att vi hamnade vid fina små sjöar när vi var ute och geocachade utan kajaker. Detta var vid Bona norr om Motala, med lånehund. En skön stund i halvskuggan under träden.
En annan kajaktur med tält var i John Bauers trakter i sjöarna Bunn och Ören utanför Gränna. Bästa biten var kanalen mellan de två sjöarna. Att paddla genom John Bauer-skog var en häftig upplevelse och stor kontrast till skärgårdsnaturen några dagar tidigare.
Utmed sjöarna var det vass, branta berg eller sommarstugor, så det fanns inte många tältplatser att välja på. Vi hittade dock snabbt en mycket fin plats. En udde där vi kunde sitta på en liten klippa vid vattnet och äta. När vi satt där och åt frukost gick ett rådjur ner i vattnet på andra sidan och kom simmande mot oss. Simmande rådjur har jag inte sett förut.
En annan, betydligt kortare tur, var i Ågelsjön. Ågelsjön är ett fint friluftsområde där framför allt klättrare trivs.
Paddlande nedanför dessa branter så känner man sig inte så stor på jorden. Den svenska naturen är mäktig på så många olika sätt.
Ytterligare en häftig paddeltur var på Vättern, lite norr om Motala. Vättern har så klart vatten att man ser botten hela tiden. Vättern är ju känd som en djup sjö men just här var det inte så djupt. Flera hundra meter ut från kanten fanns det grund där vi fick se upp till och med med kajak. Otroligt vackert område!

Så många helt olika paddelturer, alla inom en dryg timmes bilresa hemifrån. Med det fina vädret och den vackra natur vi har så behöver man inte resa längre bort för att få fantastiska naturupplevelser. Under paddelturerna har vi sett rådjur, säl, mink, ekorre, fiskgjusar, snok, falk, vråk, gädda, myror, myggor och fästingar. En del djur var roligare än andra.

Efter detta avslutade vi semestern med en vecka på scoutläger, men det får ett eget inlägg.

Inga kommentarer: