söndag 11 december 2016

Decembers utenatt

I fredags var det dags för årets sista utenatt. Framåt kvällen packade vi ihop liggunderlag, sovsäckar, kvällsfika och en del annat. Vi har fått en del rutin på att slänga ihop en nattpackning under det här året. Det är skönt att inte packningen är en tröskel längre. Vi tog bilen till ett vindskydd i andra änden av stan, vid Ekäng.
Det är mysigt att vakna i den friska luften med utsikt över naturen. I lördags morse var det disigt men vad gör det? Med en massa plusgrader och regn så kändes det mer som oktober än december. Jag kokade och åt frukostgröten utan att behöva kliva ur sovsäcken. Riktig frukost på sängen för att fira att årets nyårslöfte nu är avklarat!

Nyårslöftet var att sova ute minst en natt i månaden och det har blivit 12 övernattningar (plus några extra på scouthajker, som inte räknas in här). Elva nätter i vindskydd och en i tält, på tio olika platser i Östergötland. Det har varit en natt med snö, en med mygg och en med regn.
Svårast var att klämma in utenätter i kalendern i maj och i december för då var det så mycket annat. Under året har jag gjort två saker som jag inte har gjort tidigare. Jag har sovit ute i minusgrader och jag har sovit ute och sedan åkt direkt till jobbet. Både det ena och det andra funkar hur bra som helst.

Det bästa med det här nyårslöftet, som också var syftet, är att det har blivit av! Vi har verkligen kommit ut, hur tight schemat än har varit. Vi vill ju egentligen, men ändå blir det inte alltid av. Nu har vi varit "tvungna" och det har varit bra. Hur mycket annat som än kretsar runt oss i vardagen så är det avkoppling när vi väl kommer ut i naturen.

Det blir ingen fortsättning på en utenatt i månaden under nästa år, men jag tror att det ändå kan bli en natt då och då. Det är ju några veckor kvar att fundera på om det blir något annat nyårslöfte för nästa år.

2 kommentarer:

Iréne JB sa...

Härligt med ett nyårslöfte som uppfyllts, och härligt med utenätter. Jag ska föröska få till fler utebötter nästa år, inte en i månaden, men fler än i år. Det får bli mitt löfte.

Camilla sa...

"Fler än i år" låter som ett tydligt löfte. Lycka till Iréne :)