onsdag 29 februari 2012

Klädbekymmer

Nu har jag lyckats kravla mig ur värsta sjukhålan och har hankat mig fram ganska bra idag. Det var i sista sekunden eftersom jag ska börja på nya jobbet i morgon. Inte kul att behöva börja med att sjukskriva sig. Nåja, nu ser jag ut att slippa det i alla fall.

Senaste veckan (och kanske längre än så) har jag gått runt och myst i någon skön fleecetröja eller liknande. I morgon är det väl dags att leta upp något snyggare att ha på mig. Jag förde detta på tal vid middagsbordet i kväll och genast hade barnen förslag. De tyckte att jag borde ha dräkt med skjorta och slips.
- Njae, sa jag, då känner jag mig inte hemma.
- Du ska inte känna dig hemma sa Martin. Du ska känna dig som att du är på jobbet.
En stunds funderande och Martin kom på det...
- Du kan ha bröllopsklänningen. Du ska ju vara fin!

Jag skulle vilja se chefens min i morgon när jag glider in i bröllopsklänning, som dessutom säkert inte går att knäppa igen i ryggen (fukt i garderoben, ni vet).

tisdag 28 februari 2012

Äventyrssugen

Någon gång i höstas hittade jag en artikel om Gunnika. Gunnika bestämde sig i slutet på 2010 för att under 2011 skulle hon genomföra ett äventyr i veckan, 52 äventyr på ett år. Äventyren har varit av väldigt blandad art; utflykter till vandrarhem i skärgården, skridskotur, klättring, geocaching, paddling, camping i närområdet, kurs i smide, Vasaloppet och en hel del annat. På de flesta äventyr har hon dessutom haft sällskap av sin äventyrshund. Gunnika har hela tiden bloggat om sina äventyr och skriver väldigt inspirerande, mer inspiration än fakta.

Jag gillar Gunnikas motto: De bästa äventyren är de som faktiskt blir av. Ett äventyr behöver inte vara ett jätteprojekt utan kan vara att ge sig ut i närområdet och tälta och njuta vid lägerelden.

I år är Gunnika fortfarande äventyrssugen, men dyker också upp på lite mässor och annat för att berätta om sitt äventyrsår. Hon har dessutom gjort en kort film om sitt år.

Det är en mysig film som ger mig både lust att planera in några utflykter och lust att skaffa en äventyrshund! Jag gissar att det kommer att bli mer äventyr än äventyrshund för mig. Det närmaste äventyret är scoutläger i helgen som kommer.

måndag 27 februari 2012

Miniholk

Idag hittade vi denna lilla, lilla holk på ett träd i skogen. Kan det vara myggor som ska bo i den?
Naturligtvis så är det en geocache! I holken finns en loggbok som vi signerade.

Influensa

Influensa, jag som aldrig brukar vara sjuk. Hur har detta gått till?

Det är inte mycket att göra åt, bara att acceptera fakta och göra det bästa av situationen. Jag stoppar i mig panodil och förflyttar mig mellan sängen, fåtöljen och soffan. Samtidigt tittar jag längtansfullt ut på det soliga vädret. Det ser säkert bara skönt ut? Egentligen blåser det småkallt och är inte alls skönt...

Nu är det fjärde dagen och det blir sakta bättre. Ingen feber längre och rösten börjar komma tillbaka. Just nu känns det bara som en förkylning med huvudvärk. Jag håller tummarna för att jag ska vara frisk på torsdag då jag ska börja på nya jobbet. Det känns inte bra att börja med att vara sjuk.

Igår gjorde jag vad jag kunde för att det skulle kännas bättre. Jag tvättade lakanen i alla sängar och vädrade täcken. Det kändes i alla fall fräscht att gå och lägga sig.

fredag 24 februari 2012

Sportlov i Sälen

Nu har vi haft några bra dagar i Sälen. Några dagar var det onödigt blåsigt, men som tur var inte allt för kallt.
De sista åken första dagen var härliga. Då hade den värsta blåsten lagt sig och solen höll på att gå ner. Underlaget var bra och inga liftköer eller trängsel i backarna.
Nästa morgon vaknade vi i vår lägenhet och tittade ut på denna utsikten. Härligt!
Backarna bjöd på bra underlag...
och ibland kom solen fram.
Mannen som åkte skidor utför för första gången klarade detta galant. Några vurpor, men inga brutna eller skadade kroppsdelar.
Jag är förvånad över hur lite trängsel och köer det är med tanke på att det är sportlov för en stor del av Sverige. Enstaka gånger fick vi stå i kö, men de flesta gånger kunde man nästan åka direkt fram till liften.
Jag tog ett par svängar i spåret med längdåkningsskidorna också. Ena kvällen efter att ha stått i backen hela dagen var det så skönt i spåret att jag inte kunde nöja mig med ett kort varv utan tog två långa i stället. Jag njöt så mycket att jag missade att meddela de hungriga som väntade i lägenheten. Till slut ringde de och undrade var jag tagit vägen. Ingen fara jag kommer snart... Det blev visst 15 km i stället för de 5 km som jag planerat.

Sista dagen strålade solen och det var superskönt ute. Då kändes det tråkigt att åka hem. Å andra sidan är vi alla lite hostiga och halvkrassliga idag, så vi kanske inte hade orkat åka så mycket mer i alla fall. Nu blir det några slappa dagar hemma innan skolan börjar igen.

söndag 19 februari 2012

Sportlov

Så är första skiddagen avverkad. Allt har fungerat bra och vädret var ok. Det var onödigt blåsigt, men annars inte så kallt. Man lär sig ju alltid något nytt och idag har jag lärt mig följande:

- Skidbackar skapar man genom att lägga en hög med jord och plantera frön till liftstolpar. Snön hämtas från Canada och speciella djur hämtas från västra Asien för att pista backen. Allt enligt Henrik när han förklarade för lillebror.

- Skidskolor är överflödiga. Mannen tog på sig skidorna och ställde sig i backen och åkte, för första gången i livet. Hur svårt kan det va? Han ser inte ens ut som en nybörjare.

- I Sälen grillar man inte! I alla fall inte om man inte vill börja med att få fyr på den kalla veden. Då tar det ju en timme innan hamburgaren är klar. Vid andra backar jag varit har det funnits färdigtända grillar. Idag fick jag åka till bilen och byta de råa hamburgarna mot piroger som kunde värmas i micro i värmestugan.

- En äppelpaj kan omöjligt räcka till två kvällar när sju sugna skidåkare tar kvällsfika. Lite räcker men mycket gick åt!

fredag 17 februari 2012

Takbyte

Hantverkarna jobbar på med att byta taket på vårt hus. Arbetet flyter på bra. På måndag kommer de lyfta upp nya takpannor på taket.

Just nu är ju inte huset och tomten någon skönhet. Det är byggställning och byggmaterial över allt. Jag är glad att det är vinter för då är vi inte mycket ute i trädgården.

Lite speciellt blir det ändå när man har byggställning runt hela huset. Vår ena toalett har ett vanligt fönster. Det sitter så att ingen ser in i vanliga fall, men nu är det annorlunda. Jag satt på den toaletten härom dagen och insåg plötsligt att när som helst kan det kliva förbi en byggkille. Där efter går jag på den andra toaletten dagtid. Jag vill inte bli överraskad av fönstertittare oavsett om de är avsiktliga eller råkar titta in av misstag när de passerar.

Ljust & Fräscht

I går kväll lyckades vi se Henrik Schyffert och Fredrik Lindströms show Ljust & Fräscht. Det krävs ju en del för att lyckas ta sig till vissa tillställningar.
Först ska man köpa biljetter. Det lyckades jag bra med och var ute i riktigt god tid. Vi kom till och med ihåg att skriva ut biljetterna och ta dom med till showen.

Nästa steg var att planera ihop eftermiddagen. Det var mat som skulle bli klar i tid, kompis som skulle hem i tid och Martin som skulle till träningen. Allt väl så långt!

Efter Martins träning följde vi honom till bussen. Han åkte buss hem till storasyskonen. Martin steg på bussen strax efter halv åtta så vi hade gott om tid att gå promenaden på ungefär 5 minuter för att komma fram i tid till showen. Skönt!

När vi närmar oss får jag en känsla av att något är fel. Jag läser på biljetten. Det börjar klockan 20, precis som vi tänkt. Vi går ytterligare några meter. Nu ser vi dörren in, men inget folk. Att komma 20 minuter innan känns som en lagom tid och alltså borde det vara ordentlig tillströmning på folk. Jag läser på biljetten en gång till.
HEL..TE, det är ju inte i Konsert & Kongress utan i Cloetta Center i andra änden på stan.

Det blev rask promenad till bilen, rallyfart genom stan samtidigt som vi diskuterade om var det är smartast att parkera. Parkerar, betalar för ny parkering och går ytterligare en rask promenad till rätt ställe. Jag skulle absolut behövt besöka en toalett innan, men det fanns det inte tid för.
20.00 sätter vi oss på våra platser och showen kan börja!

Detta blogginlägget borde förstås ha varit en helt vanlig recension av showen, men så blev det inte. Jag kan helt kort säga att showen var bra och som väntat tillhör vi den tänkta målgruppen precis. Det blev många skratt och timmarna försvann på bara en liten stund.

torsdag 16 februari 2012

Paolo Roberto

Igår var det Paulo Roberto och idag är det Henrik Shyffert och Fredrik Lindström. Här gäller det att frottera sig med kändisarna.

Igår var jag i Norrköping på en föreläsning med Paollo Roberto - Fighting Spirit. Han pratade om sitt liv som en av Stockholms värsta värsting, hur han kom ur det livet, om sitt liv som boxare och om sitt liv nu. Alla satt trollbundna av vad han sa för han hade saker att säga och var en bra underhållare.

Han pratade om sina val i livet. Valen hade naturligtvis påverkas av händelser i omgivningen, men det var hans val. Han skyllde ingenting på samhället, skolan eller föräldrarna. En viktig faktor till att han trots allt lyckats var att några personer trodde på honom och att en polis visade en bild på hans kompis som låg mördad i en blodpöl. Det var ju dit Roberto var på väg också.

Paolo pratade också om sitt liv som boxare där han blev beundrad och kunde hävda sig. Alla vill ju bli älskade. Blir man inte älskad så vill man bli beundrad. Blir man inte beundrad så vill man bli hatad. Alla vill märkas på något sätt!
När Roberto träffat sin fru och väntade barn så ville (behövde) han inte längre boxas. Just nu använder han sin drivkraft till att driva ett antal olika företag och får på så sätt utmaningar i livet.

Det var nog inget nytt som jag tar med mig från föreläsningen, men den var väldigt intressant att lyssna och några funderingar stannar ju alltid kvar i huvudet.
- Jag kan ta med mig känslan av att vi gör rätt när vi försöker äta frukost och kvällsmat gemensamt varje dag i vår familj.
- Jag kan ta med mig att nära relationer är viktigare än materiella ting. Vi gör alltså rätt som hellre spelar familjespel på helgen än åker till köpcentret.
- Jag kan också ta med mig att jag gör rätt som skiter i alla olika dieter och fullkornspastan. Enligt Italienaren Roberto så har durumvetet samma glykemiskt index som fullkornsmjölet, så skit i fullkornspasta och snabbpasta. Ät lagom enligt tallriksmodellen och rör dig lagom så mår du bra.

Nu laddar jag för kvällens föreställning av Ljust & fräscht med Schyffert och Lindström. Det blir kul!

måndag 13 februari 2012

Hantverkarparty

Idag är vårt hus välbesökt. Lånehunden är här, en rörmokare fixar med elementen och ett gäng killar bygger byggnadsställning runt huset för att kunna lägga nytt tak.

Cissi är hemma idag och vårdar sin förkylning. Hon konstaterade att "här har du värsta partyt när pappa inte är hemma". Ja, precis så är det! Så kommer dottern emellan och är hemma mitt på dagen... Jag som skulle ha värsta partyt med alla hantverkarkillar ;-)

Ö-jakten går vidare

Här kommer några bilder från gårdagens utflykt. Det var underbart vinterväder med någon minusgrad, sol och i stort sett vindstilla.
Det var för mycket snö för att åka skridskor så vi gick ute på två olika sjöar. Det var otroligt vackert. Jag fick nästan fjällkänlsa när jag tittade ut över vidderna och den orörda snön.
Vi hittade förstås en klippa i solen mitt ute på sjön Drögen att fika på. Kan man ha det bättre?
Vi hittade förstås några geocacher också. Denna satt uppe i en tall på en ö ute i sjön Järnlunden. Jag undrar vad de som passerade förbi tänkte, för här var det många ute och gick eller åkte skidor.
Vi hittade också en geocache på detta märkliga ställe. Det är en jättestor sten som stöttas upp av en liten sten. Under den stora stenen är det som en liten grotta. Hit till denna stenen mitt ute i skogen skulle jag aldrig hitta om där inte låg en geocache. Det är detta som är så fantastiskt med geocaching.

torsdag 9 februari 2012

Skattletning med skridskor

Idag smet Mannen och jag ifrån vardagen. Efter lunch åkte vi ett par mil söder ut för att ta några geocacher som ligger på öar. Eftersom det är tjock is så var det lämpligt att passa på att ta långfärdsskridskorna ut till öarna. När vi kom fram visade det sig att det var mer snö där än hemma. Att åka skridskor blev inte helt lätt. Det hade varit mer rätt med skidor på fötterna.
Så här såg det ut när jag stod med skridskorna på isen. Eftersom jag hade stavar så gick det ändå att ta sig fram. Bitvis kunde man till och med få lite glid utan att staka. Sedan plötsligt tog det tvärstopp då det var blötsnö och snö på isen. Stakningen kan man se som skidträning så jag stakade på och använde magen som jag lärt mig på skidkursen.
Vi hade planerat att ta oss till tre olika öar, men eftersom det gick betydligt tyngre än beräknat så fick det räcka med två.
På den ena ön hittade vi dessa fantastiskt vackra grenar. Hela trädet var dekorerat med lav. Alla träd runt omkring var lika dana. Det såg både vackert och trolskt ut. Undrar varför det blir så?

onsdag 8 februari 2012

Mobilberoende

Jag måste bara berätta om igår kväll. Jag följde med Martin till karateträningen. Vi var lite tidiga och stod i korridoren och väntade. Det ramlade in fler och fler barn och föräldrar. Det är trångt i korridoren så alla försöker samsas och släppa förbi de som ska åt ena eller andra hållet.

Då kommer en pappa med sin son i 8-årsåldern. Sonen tittar på pappan. "Pappa, ingen mobil. Du ska titta på mig när jag tränar. Ser jag mobilen en enda gång...".

Ha, ha! Det är alltså inte bara föräldrar som gnäller på att barnen vuxit fast vid sina mobiler. Barnen tycker också att föräldrarna använder sina mobiler för mycket. Jag tycker sonens ord är tänkvärda!

måndag 6 februari 2012

Lånehund

För några veckor sedan hittade jag en lapp på ICA om en hund som sökte dagmatte. Jag insåg att jag kände ägaren och att de bor väldigt nära oss. Jag frågade därför om hon tillfälligt, tills jag börjar jobba, vill ha hjälp några dagar i veckan.
Några dagar har nu denna söta gula Labrador varit hos mig. Han är bara 8 månader så han är fortfarande lekfull, men snäll och lugn. Mysigt med sällskap hemma.
Förra veckan opererade han en skada i bakbenet så idag får vi gå korta promenader. Han har skena och bandage på benet, men verkar inte bry sig så mycket om det. Han springer och verkar lika glad i alla fall.

Att låna en hund är ett bra sätt att prova på att ha hund. Jag är lite sugen på en egen hund ibland, men just nu fungerar det inte i vårt liv. Det skulle bli för mycket pusslande. Det verkar dumt att sätta sig i det nu, lagom när vi inte behöver lämna eller hämta några barn längre. En lånehund lite då och då passar mig bra!

lördag 4 februari 2012

Yoga

Idag var Cissi och jag på yoga för första gången. Vi var nyfikna på att prova vad det är för något alla pratar om. Jag letade runt lite och vi valda att gå på Friskis & Svettis. De hade en tid som passade och dessutom kunde man välja att betala för några få gånger för att prova på.

Det var en bra ledare. I början kollade hon av om det var några nybörjare där och vi var några stycken som inte provat förut. Hon gratulerade oss till att ha kommit dit och vågat utmana oss själva lite grann. Hon påpekade också att alla är där för sin egen skull och gör så gott man kan utifrån sin egen förmåga och att det inte spelar någon roll hur det ser ut. Detta lät lugnande och betryggande.

Det var en skön och avkopplande timme. Jag konstaterade att jag verkligen behöver sträcka ut kroppen och tänja på de stela musklerna. I vissa lägen kände jag mig stel som en planka. Det är så svårt att stå på golvet med både fötterna och händerna i golvet. Kan jag skylla på att jag har för långa ben och för korta armar?

Jag kommer att ge yogan ett par chanser till, för att se om det är något för mig. Det skulle kunna vara bra att varva annan träning med lite yoga.

Magnus Falk: Det krökta rummet

Via scouterna känner jag Magnus Falk. Jag blev därför nyfiken när jag fick veta att han skrivit en bok, Det krökta rummet. Klart att den boken skulle köpas och läsas!

Boken handlar om den nyblivna läkarstudenten Cecilia. Cecilia försöker få ihop sin nya vardag med läkarstudier, extrajobb, sambo och son. Det är inte svårt att förstå att det kan bli stressigt. När det dessutom visar sig att hennes pappa är svårt sjuk och att mammans sambo kanske bedrar hennes mamma då blir det ännu värre. Mitt i detta sker det ett mord i närheten av där Cecilia bor och hon börjar få märkliga telefonsamtal. Efter ett antal vaga indicier misstänker Cecilia att hon vet vem mördaren är.

Under första halvan av boken tyckte jag att det var mycket prat och lite action. Boken tar många olika stickspår med mycket beskrivningar som känns långrandiga. I första halvan av boken går det inte att se någon koppling mellan de olika spåren och jag blir inte gripen av boken.

Någonstans efter halva boken börjar boken ta sig. Fram till dess har det inte hänt så mycket, men plötsligt får boken fart och avslutningen är riktigt bra. Cecilias värld skakas om ordentligt och det blir inte som hon tänkt sig. Boken tar en vändning som jag inte alls hade väntat mig och jag blir riktigt gripen av slutet. Nu vill jag gärna läsa mer, så fortsätt att skriva Magnus!

fredag 3 februari 2012

Gymnasieval

Hjälp! Jag har närt en humanist vid min barm!
(Förstår du inte associationen så ta en titt på Karl-Bertil Jonssons julafton. )

Jag är ingenjör ut i fingerspetsarna. Jag tycker inte om språk, jag vill ha saker ordnade i raka rader och symmetriskt, jag gillar matte och andra tankenötter. Mannen jobbar med datorer och teknik även om han har ett stort språkintresse också. Henrik läser naturvetenskaplig linje på gymnasiet och nämner ingenjörsstudier som ett alternativ i fortsättningen. Martin, som ju inte behövt göra så mycket val än, pratar ibland om att han ska bli brobyggare. Han älskar att konstruera saker med lego. Det är mycket teknik runt omkring mig.

Cissi håller just nu på att funderar på gymnasievalet. Fram till för några dagar sedan har det inte varit några diskussioner alls. Hon skulle läsa naturvetenskapliga programmet. Men mer och mer har tvivel poppat upp. Hon vill inte läsa så mycket NO-ämnen och hon vill läsa mycket språk. Vi ha pratat om att välja till språk och så vidare. Plötsligt härom dagen kom hon hem och hade kommit på att hon kan läsa humanistisk linje. Där fanns ju en massa intressanta kurser som hon vill läsa och hur mycket språk som helst. (Hualigen, tänker jag...)

Det har tagit mig några dagar att smälta detta. Jag var så inne på något åt ingenjörshållet och att hon där skulle kunna ha nytta av sina språkkunskaper. Ingenjören i mig håller nu på att smälta att jag har närt en humanist vid min barm. Humanisterna var ju dom där konstiga på gymnasiet som läste en massa konstiga språk. Nu efter några dagars diskuterande och jämförande av linjerna inser jag att detta kommer att passa Cissi som handen i handsken, och då är det självklart att hon ska välja så. Jag står bara bredvid och imponeras av hennes (och Henriks och Martins) språkkunskaper. Där fick de inte mina gener i alla fall!

torsdag 2 februari 2012

Hantverk med scouterna

I går stod det hantverk på scouternas program. Tanken är att vi ska ha hantverk tre gånger och att scouterna ska hinna med att prova några olika sorters hantverk. En tredjedel av barnen kommer varje gång att snickra fågelholkar. De hjälps åt några stycken om att göra en holk. De andra två tredjedelarna av barnen får fritt välja mellan några olika saker. De kan välja att göra en skinnpåse, att väva ett grytunderlägg eller dekorera bestick.
Väver gör man genom att klippa skåror i en papperstallrik och varpa med lite tunnare snöre. Sedan väver man runt runt tills man känner sig färdig. Detta visade sig att det inte var helt lätt för barnen. Nästa gång ska vi inte ha så många skåror så att det inte blir så mycket upp och ner på varje varv. Detta var annars ett bra sätt att göra en enkel väv utan att behöva så mycket utrustning.
Att klä bestick med crenitlera tyckte de var roligt och många gjorde väldigt fina bestick. Kul att kunna ha med sina egna bestick på hajk. Dessutom kommer alla att känna igen sina bestick. Besticken har ju en förmåga att hamna både här och där när 10-åringar har hajkat en natt. Besticken på bilden är de som jag gjorde hemma innan för att prova. Det gäller att klä dom tunt med lera för annars blir de tunga. Leran bränns sedan i 100 graders ugn i 20-30 minuter.
När jag gjorde besticken hemma kom Martin och ville också greja med cernitleran. Han gjorde så fina djur. Han har verkligen sinne för detaljer och förmåga att göra de små detaljerna.

Nästa vecka ska vi vara ute med scouterna och rasa av oss i pulkabacken. Det kan livliga 10-åringar behöva. Hoppas att det kommer några centimeter snö till innan dess. Veckorna där efter ska vi snickra och pyssla färdigt och sätta upp fågelholkarna. Det känns bra att det är färdigplanerat för några veckor framöver. Det är planerandet som är det svåra; att komma på bra saker som roar de flesta barnen och som fungerar att göra med 20 barn.

onsdag 1 februari 2012

Matlagning

Idag har jag lagat mycket mat, men det är ibland inte mycket jobbigare att laga 12 portioner än 2. Jag har lagat 8 portioner ärtsoppa och 12 portioner kålpudding. Härligt att fylla på frysen! Planen är att fortsätta i morgon med att göra vegetarisk lasagne.

Ingen av dessa maträtter är barnen så förtjusta i. Just därför passar den utmärkt att stoppa i frysen och ha som matlådor till jobbet. Det går oftast åt 10 matlådor i veckan så det räcker inte så länge som man kan tro.

Problemet är att frysen börjar bli full. Det brukar däremot gå att få till rätt mycket mer plats genom att ta ut och stapla maten lite bättre. Blir det kris så har vi en frys till i matkällaren som just nu inte är igång. Eller kan man ställa matlådorna i trädgården? Där är det ju många minusgrader just nu. Det kan ju verka onödigt att slösa energi för att få till minusgrader inne just nu.