torsdag 14 maj 2009

Brända mandlar

I går kokade ju Cissi och kompisarna brända mandlar. Jag gjorde en provsats innan tjejerna satte igång för att veta hur det skulle gå till. Det finns alltså en burk med mandlar i huset, som inte ska säljas på lördag. Dom är väldigt beroendeframkallande. Dom vill hela tiden hoppa in i munnen...

Om jag minns rätt så var mandlarna som jag gjorde till julen 2007 godare. De var enligt ett helt annat recept. Nu kan ju minnet ha grumlats lite på 1,5 år så därför får ni här båda recepten:

Brända mandlar 2009
1 påse mandel (200 g)
4 msk socker
½ tsk salt
2 msk honung
2 msk vatten
2 tsk olja
- Sprid mandlarna i torr långpanna. Sätt in den i ugnen och värm till 180°C. Rör om då och då. När mandlarna blivit ljusbruna inuti (ca 8 min) tas de ut och får svalna.
- Blanda socker och salt i en bunke eller stor skål.
- Blanda honung, vatten och olja i en kastrull. Koka upp på medelvärme och rör ner mandlarna. Fortsätt värma och röra några minuter tills all vätska kokat in.
- Häll mandlarna i sockerblandningen och rör runt.
- Sprid ut på bakplåtspapper för att svalna.
- Ät direkt, eller förvara i tät burk eller plastpåse max 2 veckor.

Brända mandlar 2007
250 g mandlar
250 g strösocker
3/4 dl vatten
Lägg allt i en kastrull och sätt på hög värme tills vattnet kokar och massan börja bubbla.
Rör ofta med en gaffel. Sänk värmen tills helt förångat och sockret har utkristaliserats igen.
Sockret ska sedan smälta, men endast delvis så att det lägger sig som klumpar runt mandlarna. Rör hela tiden. Häll ut mandlarna på en bit smörpapper och skilj dem åt med en gaffel.

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: