tisdag 18 mars 2008

Vegetarisk mat

Här kommer ett tips och en varning. Jag sparar det roliga till sist så vi tar varningen först.

På måndagar är det mannen som står för markservicen eftersom jag är med Martin på simskola. Maten brukar stå på bordet när vi kommer hem. Igår var mannen bortrest och jag hade inte orkat förbereda något så det blev ganska lätt att falla för frestelsen när barnen tyckte att vi skulle äta på Mc Donalds. Vi köpte med maten hem. Eftersom jag försöker äta mer vegetariskt och tycker det är spännande att se vad andra kan åstadkomma för vegetariskt så valde jag Mc Donalds vegetariska hamburgare. Gör inte om det misstaget! Den smakade inte gott. Svårt att säga vad den smakade, för det smakade mest starkt. Starkt som för att dölja resten av smakerna. Snål som jag är med mina småländska gener så åt jag upp hela men jag övervägde om det var värt det. Så går det när man tror att man ska vara smart!

Och så berömmet. Det gäller också vegetarisk köpemat. I torsdags när vi var ute med jobbet så valde jag Kniv å gaffels vegetariska alternativ. Det var "Hemgjorda vegetariska biffar med melitzana, sallad& klyftpotatis". Det var supergott! Jag kan inte säga vad biffen innehöll men den var jättegod. Klyftpotatisarna var de största klyftpotatisarna jag någonsin sett och goda var dom också. Melitzana är auberginedip. Den var jag lite skeptisk till innan eftersom jag tycker aubergine kan bli kvalmigt ibland, men den var supergod den också.

Att äta mer vegetariskt var ett av mina gröna nyårslöften. Det går ganska bra även om det varit en del husmanskost senaste tiden också. I helgen fyllde jag på frysen med ett antal matlådor med chili sin carne i. Det är alltså chili con carne utan köttfärs.

Ett annat av nyårslöftena var att kontakta företag. Det har jag varit dålig på. I helgen skrev jag äntligen till ICA och undrade varför deras ekologiska grönsaker inte är kravmärkta. Jag har inte fått något svar än. Återkommer med svaret.

De senaste dagarna har Henrik kommit igång att tjata på oss om miljöfrågor igen. De har sett bitar av Al Gores film "En obekväm sanning" i skolan. Budskapet har helt klart gått fram. Bara igår undrade han varför vi körde bil över huvud taget, varför pappa flyger på tjänsteresor så ofta och en del andra liknande frågor. Återigen kan jag konstatera att påverka barnen måste vara bästa sättet att påverka föräldrarna.

Andra bloggar om: , , , , , ,

4 kommentarer:

Hans Persson sa...

Just den här tjänsteresan har jag bara åkt tåg och tunnelbana på (och promenerat), däremot. Nästa gång blir det däremot svårt att undvika att flyga: det går dåligt med tåg till Boston...

Anonym sa...

Glad Påsk!

Kunde inte hålla fingrarna borta från att kommentera. Al Gores film är så full med lögner (utöver lögnen om isbjörnar som dör och utrotas minst 34 stycken till, om havshöjning och enormt många andra saker), och enligt min mening -- har som naturvetare hängt med på detta område sedan 90-talet -- är idén om stark global uppvärmning dels full av osannolika antaganden och har dels visat sig ha många fel (utöver att den drivits kampanjmässigt med uppenbart medvetna fel ända upp på IPCC-nivå).

Jag anser alltså inte att det finns några skäl att känna dåligt samvete för eller göra stora uppoffringar för att minska CO2-utsläppen (men jag gillar utsläppsminskningar som inte kostar en massa och minskar oljeberoendet).

Bl a är CO2 som klimatstyrande inte bevisat av den uppvärmning vi sett, vilket vanligtvis påstås. Bl a av Gore med hjälp av ett missvisande diagram; ett diagram där den som påstås ha skapat det inte vill kännas vid det eftersom det inte alls stämmer med hans orginal; om det t ex här).

Klimatet är mycket en politisk industri.

Sorry om du tycker jag är påfusig. Jag tycker dock frågan är viktig eftersom jag ser att uppoffring för att minska CO2 skulle göra stor skada för människan. Särskilt de fattigaste. Glad fortsatt påsk!

Hans Persson sa...

Du nämner honom inte här, men av din blogg att döma så är Björn Lomborg en av dina husgudar. Det är intressant att du skulle nämna "lögner" och "missvisande diagram" i samband med An Inconvenient Truth. Jag har nämligen läst Lomborgs Verdens sande tilstand, och den är ett sammelsurium av tveksamheter och vriden statistik.

Statistiker som han är är Lomborg bra på att undvika att säga saker som är bevisligen fel. Han är dock också väldigt pigg på att utelämna väsentlig information som behövs för att tolka hans diagram, och talar glatt om olika saker i olika delar av sin argumentation utan att nämna det.

Han hävdar exempelvis att skogsarealen minsann ökar. I någon mening har han säkert rätt, men han är väldigt noga med att aldrig säga något om vad för slags skog han talar om. Det finns gott om granåker, energiskog och palmoljeplantager som planterats på sistone. Problemet är att det de här monokulturerna ersätter är urskog, regnskog och andra mycket artrikare miljöer som inte alls är jämförbara. Ett annat exempel är när Lomborg säger att världen minsann får det bättre och exemplifierar med ett diagram över medelinkomsten i subsahara. Han låter noggrannt bli att nämna något om inflationen under samma period.

Camilla sa...

Magnus,
Du får gärna kommentera med dina åsikter. Jag läser på dina länkar och begrundar, men än så länge väljer jag att tro på alla dom tusentals experter och vetenskapsmän som pratar om problemen med CO2-utsläppen.

Dom största förändringarna jag gör handlar inte om att minska CO2-utsläppen utan att minska på giftutsläpp i naturen över huvud taget och att minska på människans resursutnyttjande av jordens knappa resurser. Allt hänger ju ihop och är väldigt komplext för en intresserad lekman.

Jag säger som Di Leva: "Vem ska man tro på, tro på, tro på när..."