söndag 18 maj 2008

Köttgryta

Huu, vilket ruggigt och kallt väder det varit idag. Då kan det väl passa med en mustig köttgryta. Den här köttgrytan kokade jag för ett par veckor sedan och har nu haft den i matlådan några gånger. Den är riktigt mustig och god.
Köttgryta (4-5 portioner)
800g rostbiff eller fransyska
ca 3 msk olivolja
2 gula lökar, finhackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 lite bit rotselleri, finhackad
1 lite morot, finhackad
2 burkar krossade tomater
ca 10 soltorkade tomater, grovt hackade
ca 4 dl rödvin (jag tog matlagningsvin)
15 blandade oliver med kärnor
1 msk torkad oregano
3 lagerblad
2 köttbuljongtärningar
salt, peppar

Fräs lök, vitlök, selleri och morot i olivoljan så att de blir glansiga och mjuka.
Lägg sedan i köttbitarna, tomatkross, soltorkade tomater, rödvin, oliver, oregano och lagerblad. Salta och peppra och smula ner buljongtärningarna.
Låt sjuda på svag värme utna lock i ca 2 timmar.
Receptet är hämtat ur boken Den perfekta matlådan av Oscar de Hoog och Fredrik Paulún. Som du förstår när du ser dom två namnen så handlar det om mat med lågt glykemiskt index. Jag tycker inte om dom rena GI-dieterna, men denna har en lagom nivå. Det är många recept som ser goda och bra ut. Idag kokade jag en mycket lättlagad kycklinggryta för att ha i matlådorna. Återstår att se om kycklinggrytan också kommer bli en favorit.

Nästa gång ska jag nog prova att koka köttgrytan i tryckkokaren så går det snabbare. Frågan är om grytan får samma mustiga smak då. Mycket av smaken kommer väl av den långa koktiden?

Andra bloggar om: , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Den där grytan lät väldigt god, måste nog prova den någon gång. Lägg gärna ut receptet på kycklinggytan, vi är stora kycklingfantaster i vår familj.