Jag och 599 människor till i Sverige är statistiskt utvalda. Trevligt att bli vald!
Att jag blivit vald innebär att jag ska vara med i en undersökning som heter "Sverige nu 2008" som SIFO gör. Det innebär att jag fick ett häfte på 44 sidor att fylla i små kryssrutor i. I går eftermiddag och kväll kom jag igenom de första 23 sidorna. Det blir mer kryssande i kväll!
En del frågor är lätta såsom vad jag läser för tidningar. Tyvärr måste jag sitta och sätta ett litet kryss för varje tidning jag inte läser också. Det var fem sidor med tidningar. Andra lätta frågor är om vi har en dator i hushållet (nu är det ju inte en men jag tolkar frågorna som "mer än en").
Andra frågor är betydligt svårare. Hur mycket pengar lägger jag på kläder per år? Bra fråga! Och hur svarar man på hur mycket pengar jag lägger på semesterresor inom Sverige?
Först gäller det att gissa en summa som familjen lägger på resor inom Sverige. Ska då maten ingå? Räknas dagsutflykter till skogen? Är resan till släkten en semesterresa? Är inträdet till museet semesterresa eller nöje?
Nåväl, när jag huggit en summa ur luften kommer nästa problem. Ska jag dela den summan med fem eftersom vi är fem i familjen eller ska jag dela den med två eftersom vi är två som betalar?
Efter att ha fyllt i denna enkäten och insätt på hur många olika sätt man kan tolka frågorna (säkert ännu fler än vad jag insett) så ska jag inte lita på resultat som presenteras från sånna här undersökningar i fortsättningen. Vad säger resultatet över huvud taget när varje ifyllare sitter och fyller i som man tror att frågaren menar och gissar belopp.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Problemet är att man inte ska tolka frågorna, utan svara så direkt man kan på frågan. Frågorna är ställda med ett speciellt syfte och ska sedan tolkas av de som beställt underökningen. Så om de har ställt frågorna med utrymme för tolkning skulle jag inte heller lita på resultatet, alla har då svarat på olika frågor.
Det var en utmaning när jag jobbade som intervjuare. Jag fick inte lägga betoning på orden i en fråga och jag fick inte tolka frågan. Skulle bara läsa upp den.
Du vet väl att det finns tre sorters lögn: Vanlig lögn, förbannad lögn och statistik. /Gunnar
Ja det där verkar ju ordentligt klurigt, tur att man slapp. Kul att du oxå tänkt börja tova, då kanske man kan få se lite resultat här med. Jag blir glad av att du hitta inspiration hos mig. Ha en fin dag.
Skicka en kommentar