söndag 18 september 2016

Äpplen, äpplen och äpplen

I år är det mycket äpplen men ovanligt små. Med en massa äpplen så kan man inte göra äppelpaj av alla. Äppelpaj är förstås gott och det har vi gjort många, men vad gör man mer?

Äppelmos förstås! Jag har en assistent så det är ganska smidigt att göra äppelmos i stora satser. Äpplena delas, men kärnhus och skaft får vara kvar. Jag skär bara bort det som är fult. Äpplena mjukas upp lite genom att kokas några minuter. Sedan pressas de genom assistenten och moset kommer ut åt ett håll och skräpet åt ett annat håll.
Än så länge har vi gjort två omgångar äppelmos, men det kanske blir en omgång till. Sedan klarar vi hela vinterns frukostgröt.

Den här helgen experimenterar vi med att göra äppelmust. I går testade vi att mala sönder äpplena, ungefär som till äppelmos och sedan pressa ut saften genom silduken för hand. Lite kladdigt men resultatet blev god must på rena äpplen utan tillsatt socker. Det fungerar alltså och så skulle vi kunna göra med fler äpplen och kanske förfina vår metod lite grann genom. Man behöver nog inte mixa äpplena innan man stoppar dom i assistentens köttkvarn.

Vi håller också på att prova det här receptet på äppelmust. Där ligger äppelklyftor i blöt i tre dygn och silas sedan bort. Denna must ska sedan sockras lite, men jag undrar om man verkligen måste sockra.

Nu är snart sommaräpplena slut och det är dags för höstäpplen. Vi har inga jättestora äppelträd men vi har fem stycken. Fördelen med höst- och vinteräpplen är att de håller bättre att förvara än sommaräpplena.

1 kommentar:

Cicki sa...

Jag gör ju äppelchips. Torkar dem i ugnen och har sedan som snacks. Supergott.