måndag 19 november 2018

Scouthajk

I helgen som gick var jag på scouthajk med 9-10-åringar. En härlig hösthajk där vi var ute stora delar av lördagen och söndagen, men sov inne.
En av lördagens utmaningar var att göra chokladbollar ute i skogen, utan att bli kladdig om fingrarna. Jag kan meddela att det går. Alla lyckades!

Det är så otroligt lärorikt för barn att vara ute och lära sig det praktiska. Till lunch kokade de makaroner och stekte köttbullar på stormkök. Inte den mest spännande maten, men den går alltid hem hos de yngre. Efter maten måste man diska efter sig och plocka ihop stormköket. Då kommer kommentarer som "jag vet inte hur man diskar ett stormkök" (men du kunde diska din tallrik...) eller "jag har inte använt stormköket" (men du har ju ätit maten, och varför var du inte med och lagade...).

Något annat nytt var att titta på en orienteringskarta. "Är det där hela Sverige?" Vi lärde inte exakt ut orientering, men att se att vi kunde gå tvärs över nästan hela kartan trots att det såg så långt ut. Det var 1,5 km i verkligheten. Att få se hur en stig ser ut på kartan och det där gula fältet på kartan som vi skulle till var ju en grön gräsmatta!
Att sedan släppa in 20 ungar i en stuga är lite påfrestande. Ljudvolymen är väldigt tröttande. Det som blev bra var att vi gjorde en eld ute. Då satt några ute i lugnet och det blev färre inne. Under ett par timmar gick scouterna mellan att stoja runt, sitta och pyssla, koppla av och småprata vid elden eller leka ute. Inte så dum kväll ändå!

Inga kommentarer: