söndag 28 november 2010

Kalljäst bondbröd

Här kommer ett bra recept på bondbröd som ska jäsa länge i kylskåpet. Jag fick receptet från en kollega nyligen och har nu bakat det ett par gånger med lite olika mjölkombinationer. Det blir ett stadigt bröd som inte smular. Väldigt smidigt att göra ordning det på morgonen och sedan grädda på kvällen.
Här kommer grundreceptet som går att variera på en massa sätt.

50 gram jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk salt
12 dl vetemjöl (eller rågsikt eller blanda lite olika sorter)

Lös jästen i vattnet och blanda sedan i resten av ingredienserna. Tänk på att bunken ska vara stor så att den kan jäsa.
Täck bunken med plastfilm och ställ den i kylskåpet över natten eller från morgon till kväll.
Ta ram degen och forma till ett stort bröd eller två mindre eller fördela den i två formar.
Jäs ca 30 minuter, medan ugnen blir varm 250 grader.
Grädda i 20 minuter. Stäng därefter av ugnen och låt bröden stå kvar 15 minuter till.

1 kommentar:

Cicki sa...

Tackar. Har sparat det i min receptfil.