tisdag 2 februari 2010

Brödbakning

I kväll har jag bakat två sorters bröd. Jag gillar att laga mat och baka, men det ska vara enkelt. Först rörde jag (dvs. assistenten) ihop en deg som bara ska hällas ut i långpannan och sedan jäsa i två timmar. Kan det bli bekvämare? Dessutom blir brödet grovt, saftigt och gott.

Under de två timmarna som brödet jäste så bakade jag källarfranskor. De passade utmärkt till kvällsteet.

Här kommer recepten:

Långpannebröd
50 g jäst
8 dl vatten
2 msk honung
2 tsk salt
2 dl vetekli
4 dl gramhamsmjöl
1/2 dl linfrö
3/4 dl solroskärnor
8 dl vetemjöl

Blanda ihop allt och slå i långpannan. Strö över vetekli och jäs i två timmar.
Grädda i 225 grader i 15-20 min. Brödet skärs i rutor och delas på mitten på höjden.


Källarfranska 20-25 st
5-6 dl vatten
50 gram jäst
1/2 msk margarin
1/2 msk salt
5 dl rågsikt
ca 1 l vetemjöl

Blanda ihop. Jäs 30 min. Baka ut frallor. Jäs 30 min. Grädda i 225 grader i 10 min.

Andra bloggar om: , , ,

4 kommentarer:

Cicki sa...

Jag knycker receptet på långpannebrödet rakt av. Passar en värkbruten tant perfekt.....:-) Att jag också tycker om att baka och laga mat tror jag du redan fattat. Och det ska vara enkelt.

Anonym sa...

Är det en 60 cm eller 70 cm långpanna? undrar svärfar.

Camilla sa...

Långpannan som hör till spisen är ca 50 x 35cm, men den jag använder när det står "långpanna" i receptet är ca 40 x 30cm.

Växla ner sa...

hej Camilla, tack för en trevlig blogg, har faktiskt läst igenom hela, men jag är ju sjukskriven så. Långpannebrödet blev precis klart, och det blev ju underbart saftigt, det ska jag göra fler.